quinta-feira, março 27, 2008

Anton Geesink: vraagtekens bij selectiebeleid judobond


do 27 mrt 2008, 05:30 3 reacties
Anton Geesink: vraagtekens bij selectiebeleid judobond
door Dennis Galema
UTRECHT - Zonder zelf partij te kiezen voor Dennis van der Geest of Grim Vuijsters heeft Anton Geesink grote vraagtekens gezet bij het selectiebeleid van de Judo Bond Nederland (JBN). Het IOC-lid heeft een brief gestuurd naar voorzitter Jos Hell van de JBN waarin hij zijn zorgen uit over het imago van het judo. Dit naar aanleiding van de uitspraken die bondscoach Maarten Arens deed na de bekendmaking van zijn selectie voor de Europese kampioenschappen (11-13 april in Lissabon).

Terwijl zwaargewicht Grim Vuijsters (+100 kg) Nederland vertegenwoordigt bij de Europese titelstrijd, is het inmiddels een publiek geheim dat Dennis van der Geest door de technische staf - waar Arens onderdeel van uitmaakt - bij de Nationale Topsport Commissie (NTC) is voorgedragen als deelnemer aan de Olympische Spelen in Peking. Als de NTC de voordracht goedkeurt, kan Vuijsters een streep zetten door zijn olympische droom. Dus ook als hij zich onverwacht kroont tot Europees kampioen.
In een brief uit Geesink zijn bezorgdheid. "Het gegeven dat nu al een keuze voor Peking is gemaakt en voorgelegd aan de NTC en de EK-uitslag daar geen invloed op heeft, maar die keuze niet bekend wordt gemaakt, is echter voer voor speculanten, ook ik behoor er toe, die zeggen dat de keuzeheren hopen dat Grim Vuijsters tijdens de EK verliest. Dat kan niet de bedoeling van het JBN-bestuur zijn", schrijft de oud-topjudoka. "Ik zie dat binnen de vastgestelde selectiecriteria ruimte is voor verschillende keuzes. Dan ligt het thema belangenverstrengeling op de loer."
Bondsvoorzitter Hell bevestigt dat hij het schrijven van Geesink heeft ontvangen, maar weigert het selectiebeleid en de handelwijze van de technische staf te veroordelen. "Ik heb Anton bedankt voor de brief en deze bij Albert van der Zee, onze portefeuillehouder topsport, neergelegd. Hij heeft kennis genomen van de inhoud. Wij mengen ons als bestuur echter niet in het selectieproces. Dat laten we over aan de technische staf en de NTC, die de olympische voordracht moet toetsen", aldus Hell.

FONTE (photo include): De Telegraaf - Netherlands

Nenhum comentário:

Postar um comentário