sexta-feira, outubro 29, 2010

Respect hebben voor elkaar

De judoka's leverden felle strijd op de tatami tijdens het judotoernooi in De Trefkoele, maar toonden ook vooral respect voor elkaar en de arbitrage. foto FFU Press Agency

Een diepe buiging naar elkaar en dan begint het gevecht. Met verschillend heup -en schouderworpen proberen de judoka's elkaar op de grond te krijgen.

Jong en oud judoën zaterdag in sporthal De Trefkoele in Dalfsen. Voor de derde keer is daar het Nationaal Judotoernooi IJssel-Vecht georganiseerd. Een evenement dat volgens de organisatie ieder jaar groeit, met dit jaar deelnemers uit onder andere België en Duitsland.

De dertienjarige Annemarie Pander hoeft niet zo ver te reizen. Ze komt uit Dalfsen en speelt dus een thuiswedstrijd. Desondanks is het wel spannend, want ze heeft tegenstanders die ze niet kent. Met judo is ze eigenlijk opgegroeid, dankzij haar vader Warner Pander.

In zijn vrije tijd doet hij nog steeds aan judo, maar op dit toernooi doet hij niet mee. Hij is scheidsrechter.

Waarom vader en dochter judo zo leuk vinden, is voor hen duidelijk. "Het is gecontroleerd stoeien voor jong en oud. Je krijgt respect voor elkaar, omdat je weet dat je elkaar ernstig kunt verwonden, maar dat toch niet doet", legt vader Pander uit.

Dat het gecontroleerd stoeien is, zie je al bij de allerjongsten. Twee jongens van een jaar of zes judoën tegen elkaar. Hoewel ze allebei willen winnen, blijft het een gevecht waarbij respect voor elkaar is. En als de strijd beslist is, geven verliezer en winnaar elkaar netjes een hand. "Dat is judo, netjes blijven voor elkaar. Winnen is niet het belangrijkste, een goede wedstrijd wel", zegt de coach van een van de jongens.

Daar is een tienjarige jongen uit Dronten het toch niet helemaal mee eens. Hij heeft net gehoord dat hij eerste is geworden. "Judo is leuk, maar winnen is nog leuker", zegt hij blij. Waarom hij judo een leuke sport vindt, kan hij niet zo goed uitleggen. "Ik ging op judo omdat mijn vriendje erop zat. Het leren van grepen en worpen vind ik denk ik het leukste om te doen."

Judo is volgens Warner Pander een zware sport. "Tijdens een wedstrijd ben je in opperste concentratie en moet je zelf actie ondernemen, maar ook letten op je tegenstander. Na een wedstrijd van ongeveer drie minuten ben je uitgeput."

Dat er af en toe iemand gewond raakt, is dan ook onvermijdelijk. Tijdens het toernooi in Dalfsen heeft iemand zijn sleutelbeen gebroken. En tijdens een van de wedstrijden kreeg een jongen zichtbaar last van zijn arm. Hij blaast de wedstrijd af, buigt voor zijn tegenstander en loopt daarna direct door naar de EHBO-post.
FONTE: De Stentor

http://www.destentor.nl/

Nenhum comentário:

Postar um comentário