domingo, abril 27, 2008

Andere opzet van Judo League

Andere opzet van Judo League
door Arnold Aarts. woensdag 23 april 2008 17:11
Tekstgrootte
HAARLEM – De Nationale Judo League wordt komend seizoen anders van opzet. Om aan bezwaren van judoka’s en coaches tegemoet te komen wordt het aantal voorrondes verminderd.
De bond introduceerde vorig jaar de Nationale Judo League om het Nederlands kampioenschap voor teams meer aanzien te geven. Na vier voorrondes volgde op 5 januari van dit jaar de finale in schouwburg De Vereeniging in Nijmegen. De eindstrijd werd gewonnen door thuisclub Hodij Coatings Nijmegen, dat met 3-2 won van het Haarlemse Kenamju.
De finale wordt ook in het nieuwe seizoen in een schouwburg gehouden, laat eventmanager Mark Stokmans van de judobond weten. „Dat is ons heel goed bevallen. Een schouwburg is toch een meer inspirerende omgeving dan een sporthal met TL-bakken aan het plafond.”
De voorrondes bevielen minder goed. Zo kwam onder meer van Kenamju forse kritiek op de nieuwe opzet. „Er zijn door de judobond lukraak allerlei data geprikt zonder te kijken naar wedstrijden, trainingsstages en periodisering van de toppers”, klaagde coach Ronald Joorse in een eerder stadium.
Zo werd de eerste voorronde in het weekeinde voor de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro (september) gehouden, waardoor Ruben Houkes, Dex Elmont, Guillaume Elmont, Elco van der Geest en Dennis van der Geest bij de Haarlemmers ontbraken.
Maar Kenamju was niet de enige club die moeite had met de nieuwe opzet. Zo ontbraken tijdens de laatste voorronde (op 22 december in Haarlem) de teams van Theo Meijer Sport en Budokan. Daardoor plaatste Kenamju zich voor de eindstrijd zonder in actie te hoeven komen.
De judobond heeft de bezwaren van de deelnemende coaches en sporters aangehoord en gekozen voor minder voorrondes. „Het worden drie of minder voorrondes”, aldus Mark Stokmans. „Te veel voorrondes zorgt voor een zware belasting voor de deelnemende teams. Vier voorrondes betekent vier keer een team op de been brengen en voor de judoka’s vier keer extra hun gewicht halen. In een individuele sport als judo is dat te veel gevraagd.”
Verder heeft de bond besloten de planning van de Nationale Judo League drastisch te veranderen. Zo worden de voorrondes niet meer in het najaar maar in het voorjaar gehouden. Stokmans: „We willen de voorrondes om het individuele traject van de sporters laveren. En het najaar is daarbij een minder gunstige periode, omdat het dan heel druk is met nationale en internationale evenementen. Door de voorrondes naar het voorjaar te halen moet het beter zijn in te passen.”
De finaledag valt ook op een ander moment in het jaar. Komend seizoen gaat de bond uit van eind april of begin mei. „Ook daarbij hebben we geluisterd naar de wensen van de judoka’s”, zegt Stokmans. „We kozen in het verleden altijd voor begin januari, maar het is vlak na de feestdagen voor judoka’s heel moeilijk hun gewicht te halen.”
FONTE: Gelderlander - Arnhem,Gelderland,Netherlands

Nenhum comentário:

Postar um comentário