domingo, novembro 11, 2007

Veel nieuwe nationale titels, maar pover judo
Door Hans van Essen, 10 November 2007

ROTTERDAM
Door de vele afzeggingen waren er veel nieuwe kampioenen te bewonderen vandaag in de Topsporthal in Rotterdam. Gadegeslagen vanuit de ziekenboeg, voor de verandering ook wel VIP ruimte genoemd zagen ondermeer de WK gangers dat alleen Dani Libosan haar titel prolongeerde. Libosan won haar vijfde nationale titel en was ook vooraf de grote titelkandidaat.
Dat liet ze dan ook blijken in haar eerste twee duels waar ze opgeteld minder dan twee minuten voor nodig had. Maar in de finale tegen Juul Franssen werd het een stuk pittiger en duurde het maar liefst negen minuten voordat er een beslissing viel. Jammer genoeg niet door een judoka, maar door scheidsrechter Ben Spijkers die het arbitrale trio al een keer eerder bij elkaar had geroepen maar toen door liet gaan. Ook hij wilde liever het finale resultaat niet van hem af laten hangen, maar voor het verstrijken van de golden score nam hij wél de beslissing om Franssen een shido te geven. Jammer dat een titelstrijd zó beslist moet worden, dat is nooit goed, maar soms kan het niet anders.
Het hoogtepunt van het goud was dan ook de medailleuitreiking door Libosan’s vriend Ruben Houkes die haar een volmondige felicitatie gaf.
In de klasse tot 48 kilogram pakte Glynis Rojot haar nationale titel van 2004 terug. In de finale won Rojot van Colinda van Osch met een ippon. Rojot had in de halve finale afgerekend met Nederlands kampioen Birgit Ente en nam vandaag het meeste initiatief en was de terechte kampioen in dit gewicht.
Shirley van Loo liet als jongste deelneemster vandaag leuk judo zien, maar kwam in de halve finale te kort tegen Colinda van Osch. Birgit Ente moest het doen met brons.
In de interessante gewichtsklasse tot 52 kilogram vielen al vroeg spaanders. Want Kitty Bravik zorgde er persoonlijk voor dat Shareen Richardson geen vierde titel kon bijschrijven. In de eerste ronde bleek Bravik net iets sterker, zij het met een koka. In de halve finale won Bravik van Groefsema, dus dat zegt veel over de bezetting in dit gewicht.
Aan de andere kant van de poule verraste Patty Joldersma door in de halve finale uittredend kampioen Miriam Polak te verslaan. Polak won, net als Groefsema wel het brons. Maar Kitty Bravik was de matchwinner vandaag met een zege in de finale op Joldersma. Voor het eerst een nationale senioren titel naar Enkhuizen. Alle andere bestaande toernooien had ze immers al eerder op haar naam geschreven variërend van -15, -17, -20 en vorig jaar de Europese titel tot 20 jaar. Gezien haar resultaten dit jaar in enkele internationale toernooien begint het erop te lijken dat we in Kitty Bravik in potentie een hele goede hebben. We zijn immers niet echt verwend in dit gewicht met internationale toppers. Maar de top in Nederland is breed, dus dat maakte dit NK een stuk leuker, in tegenstelling tot het gewicht tot 57 kilogram.
Ook aantrekkelijk leek de gewichtsklasse tot 63 kilogram te worden. Maar zonder Willeboordse, Wetzer en Van Emden was de sjeu er wel een beetje af. Desondanks nog een redelijk deelnemersveld met Michelle Diemeer, maar zij had niet haar beste dag en verloor haar eerste duel van Esther Stam. Aan de andere kant stonden Marit de Gier en Antoinette Hennink goed te judoën. Hennink en Stam bereikten de finale en maakten er een interessante wedstrijd van waarin Hennink bevestigde dat ze de laatste twee jaar erg goed bezig is. Stam die vorige week nog de Zweedse Open op haar naam schreef kreeg in het begin kansen maar Hennink maakte een vroege koka ondanks latere mogelijkheden voor Stam via een kata guruma. Maar de vroege koka was een goed uitgangspunt voor Hennink die steeds meer grip op de partij kreeg. Hennink staat bekend om haar fysieke kracht controlleerde gaandeweg de wedstrijd hoewel er voor beiden kansen bleven bestaan. Hennink die twee jaar jonger is greep uiteindelijk de titel in dt goed bezette gewicht waar de jeugd vandaag 'n kans schoon zag.
Diemeer kwam goed terug in de herkansing maar kreeg bijna aan de broek van Marit de Gier die in de laatste 10 seconden haar voorsprong uit handen gaf door in de gouden (houd)greep van Diemeer te komen. Ook Ben Rietdijk slaakte een zucht van verlichting, want brons was toch het minimum waarop vandaag gerekend was.
Opvallend was de afwezigheid van Daniëlle Vriezema, die onlangs nog derde van de wereld werd bij het WK militairen. De diëtiste was vandaag zes ons te zwaar, en U zult begrijpen dat dan onze wenkbrouwen fronsen bij iemand wiens vak alles met voeding en gewicht te maken heeft.
Onder het toeziend oog van Edith Bosch was het niveau vandaag tot 70 kilogram niet hoog. Nederlands kampioen van 2006 Kim de Jong had op z’n minst gezegd een off-day vanwege en vervelende nekblessure en verloor haar eerste duel, en kwam voor het brons helemaal niet meer opdagen. Gerrit Bijsterbosch en Mirjam van ’t Hul (op afstand) waren al niet blij met haar optreden in haar eerste duel, waarin ze er harder in moest gaan. De problemen met de nek zorgde er sowieso voor dat De Jong niet goed genoeg was om Linda Bolder om het brons weerstand te kunnen geven. Achteraf had De Jong dus beter thuis kunnen blijven. Bolder kreeg het brons dus zonder te judoën. Zij verloor in de halve finale van Jennifer Kuypers die de nationale titel greep. In de finale tegen haar 10 jaar oudere tegenstandster Natasja Meyer won ze na een moeizaam gevecht.
Marhinde Verkerk was de enige deelneemster van de WK ploeg. Verkerk won dan ook de nationale titel, maar daar was in de finale heel wat voor nodig om Karin van Dijk te verslaan die verrassend goed partij gaf en lange tijd een voorsprong had door een shido van Verkerk. Maar toen zijzelf ook een straf kreeg was de weerstand gebroken en scoorde Verkerk zelf een punt. Langs de kant kon Chris de Korte niet echt tevreden zijn over het spel van zijn pupil. Daarentegen was zoon Willem redelijk te spreken of de prestaties van Karin van Dijk die hij in de finale als junioren bondscoach aanwijzingen gaf.
Interessant was boven 78 kilogram het gevecht tussen Denise Jongekrijg en Françoise Harteveld. Laatstgenoemde zat Jongekrijg al zo vaak dwars op een NK dat het tijd was voor verandering. Althans zo dacht de Schiedamse er over. Waar wilskracht is, ligt een kans en zo werd haar zege op Harteveld dan ook met gejuich ontvangen door het publiek. Harteveld won nog wel haar dertiende nationale medaille op een NK, ze won zeven nationale titels. Het was vandaag pas de eerste en mogelijk niet de laatste voor Denise Jongekrijg die in de finale won van Gerdien Kupers. Carola Uilenhoed zag haar oude maatje het goud winnen en zag dat het goed was.
FONTE: Judo Inside - Netherlands

Nenhum comentário:

Postar um comentário