segunda-feira, maio 12, 2008

Eira Stenberg


Eira Stenberg
Eira Stenberg on syntynyt Tampereella 1943. Hän on valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1968 ja opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa, lisäksi hän on suorittanut elokuvadramaturgian opintoja. Nykyisin Eira Stenberg toimii vapaana kirjailijana Helsingissä.

Runojen ja romaanien lisäksi Stenberg on kirjoittanut satuja (Talo kolikkokadulla 1970 ja Ihmispuu 1977), televisionäytelmiä, radiokuunnelman, lastenoopperan, lastennäytelmän sekä laulujen sanoituksia. Stenbergin varhaisimmat runokokoelmat olivat ajalleen tyypillisiä kielipelejä. Myöhemmissä teoksissaan Stenberg on kuvannut usein miehen ja naisen kipeää suhdetta sekä lapsuuden ja kasvamisen vaikeutta. Näitä teemoja hän käsittelee unien, myyttien ja psykoanalyyttisen symboliikan avulla.

Eira Stenberg on saanut J. H. Erkon palkinnon vuonna 1967 esikoisrunokokoelmastaan Kapina huoneessa. Kirjallisuuden valtionpalkinnon hän sai 1985 romaanista Paratiisin vangit. Kuun puutarhat oli vuoden 1990 Finlandia-ehdokkaana ja runokokoelma Halun ikoni (1997) oli Yleisradion Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaana.

FONTE (photo include): http://kauppa.tammi.fi/

Nenhum comentário:

Postar um comentário